Stipendium Teater 2014

Suzanne Osten. Foto: Håkan Larsson


2014 års Ganneviksstipendium inom teater har tilldelats Suzanne Osten

Genom ett livslångt undersökande av kreativitetens förutsättningar har hon skapat föreställningar, filmer och sammanhang som haft djup och bestående inverkan på det svenska kulturarvet. Med ett tydligt politiskt och feministiskt engagemang, oftast parat med en kompromisslös vilja att se världen ur barnets perspektiv, har hon engagerat och osäkrat sin publik under generationer. Med teorin och lekfullheten till hjälp har hon brutit ny mark, och hon har fostrat många av dem som driver svenskt teaterliv idag.

Suzanne Osten

Regissören Suzanne Osten är född 1944 i Stockholm. I slutet av 60-talet var hon med och grundade Fickteatern.  År 1974 satte hon upp Jösses, flickor! på Stockholms stadsteater. Efter det blev hon konstnärlig ledare på Unga Klara från 1975-2014.


Sedan 1970-talet har Osten varit politiskt engagerad. Tillsammans med Margareta Garpe skrev hon pjäsen Tjejsnack (1971) som var riktad till tonårstjejer. Några sånger från denna, som till exempel den feministiska kampsången Vi måste höja våra röster, finns med på skivan Sånger om kvinnor som utgavs 1972. Senare skrev Osten och Garpe pjäserna Kärleksföreställningen (1973), Jösses flickor (1974) och Fabriksflickorna (1980). I alla dessa pjäser fanns en tydlig koppling till Grupp 8.


Ostens filmer behandlar heller inte sällan politiska fenomen, som till exempel Skyddsängeln, med problematiken kring den politiska terrorismen i fokus, och Tala! Det är så mörkt, om nynazismens framväxt på 1980- och 1990-talen, samt dess orsakssamband med arbetslöshet och rotlöshet bland dagens unga. Hon har regisserat nyskapande teater för både vuxna och barn, och hon har höjt statusen på barnteater såväl internationellt som i Sverige.


Suzanne har regisserat både långfilmer och radiopjäser. Bröderna Mozart spelades in 1987 och filmen tilldelades en Guldbagge för Bästa regi. Andra uppmärksammade filmer är Mamma (1982), Livsfarlig film (1988) och Besvärliga människor (2001).
Vid sidan om teater- och filmarbetet har hon skrivit en rad böcker, bland annat Barndom, feminism och galenskap: Osten om Osten (1990), En bok om någon som väntar att någon som inte finns ska komma (1994), Flickan, mamman och soporna (1998) och senast Det allra viktigaste. Dagbok (2013). 


Vid sidan av sitt arbete som konstnärlig ledare och regissör föreläser hon och driver workshops i Sverige och utomlands, och har de senaste åren regisserat på andra stora teatrar, bl a på Göteborgs stadsteater. Suzanne Osten har även varit professor i regi på Dramatiska Institutet 1995-2009. Hon har tilldelats många priser, bland annat Expressens kulturpris (2002), Svenska Dagbladets kulturpris (1986), Expressens kulturpris (2002), Assitejs medalj (2002) TCOs kulturpris (2007), regeringen tilldelade Suzanne Osten medaljen Illis quorum (2014), DIs hedersprofessur. 

I våras satte Suzanne Osten upp Lammungarnas fest på Unga Klara, vilken hon beskriver som sin avskedsföreställning på Unga klara.
www.ungaklara.se