Stipendium Musik 2014

Foto: Håkan Larsson


2014 års stipendium inom musik har tilldelats Ale Möller

Till en nyfiken gränsöverskridare mellan genrer, kulturer och åldrar. Med en lust till musiken och instrumenten som nästan räcker till ett helt alfabet: althorn, bouzouki, cittra, dragspel, flygelhorn, hackbräde, harpa, härjedalspipa, kohorn, low whistle, lur, luta, mandola, mandolin, mungiga, munspel, skalmeja, slagverk, stråkharpa, sälgpipa, traversflöjt.

Ale Möller

Ale Möller är född 1955 i Skåne och numera bosatt i Stockholm. Han började som jazztrumpetare och är svensk folkmusiks förgrundsgestalt. Han är även verksam som improvisationsmusiker och (noterande) komponist. 

Ale Möllers konstnärskap bygger till stor del på idén om att kreativitet uppstår i mötet mellan olikheter. Hans egen musikaliska bakgrund är bred. I Malmö spelade han i unga år musik på teatern och turnerade som jazztrumpetare. Samarbeten med olika musiker bidrog till en öppenhet inför all sorts musik. Avgörande för Ales Möllers musikaliska vägval var när han av en tillfällighet kom i kontakt med en grekisk bouzoukimusiker i Malmö. Han lärde sig att spela bouzouki och uppskattade den grekiska folkmusiken. I Grekland var folkmusiken samtidigt gammal och modern, och hade en stark koppling till historia och identitet.


Senare bestämde Ale Möller sig för att utforska den svenska folkmusiken. Han flyttade till från Grekland till Dalarna och bytte bouzoukin mot dragspel och senare mandola för att spela spelmansmusik och började som lärling hos spelmän. Här ingick även cittra, mungiga, sälgpipa som endast några exempel på alla de instrument som han trakterar.


Ale Möller har hittills medverkat på ett hundratal skivinspelningar, antingen i eget namn eller som medlem i olika konstellationer. Filarfolket var en av de första. Ale Möllers egen orkester – Ale Möller Band – skivdebuterade 2004 med den Grammis-belönade cd:n Bodjal. Möller ingår även i ett antal andra musikgrupper, bland annat gruppen Frifot, där han samarbetar med sångerskan och fiolisten Lena Willemark samt fiolisten och säckpiparen Per Gudmundson. Även Frifots cd Sluring belönades med en Grammis 2005. Samarbetet med den skotske spelmannen Aly Bain har också resulterat i två cd-skivor, Fully Rigged och Beyond The Stacks.


Han har fått flera Grammis-pris, Manifest-priset för cd:n Ale Möller Band - BODJAL (2005) och är även gästprofessor vid Musikhögskolan. Han är sedan 2010 gästprofessor vid Musikhögskolan Ingesund. 2013 blev Ale invald som ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. Ale Möller har utvidgat vad begreppet folkmusik står för och har förmågan att syntetisera ljud och röster till något större och se möjligheter utanför det invanda. 

Den 12 maj 2014 får Ale Möller utöver Gannevik stipendiet även Sir George Martin Music Award som tilldelas av Musikhögskolan i Malmö. Priset kan delas ut till en person som har verkat i Sir George Martins anda som producent, kompositör, arrangör, dirigent eller musiker.  Sir George Martin utnämndes till hedersdoktor vid Musikhögskolan i Malmö år 2010.