Stipendium Film 2014

Jan Troell. Foto: Håkan Larsson


2014 års Ganneviksstipendium inom film har tilldelats Jan Troell

För ett unikt och originellt konstnärskap på filmens område, som sträcker sig över ett drygt halvsekel och som omfattar kort och dokumentärfilmer och till dags dato 15 långfilmer – många prisbelönta och några redan moderna klassiker.  Han skildrar uppbrott och utanförskap, individen i envis kamp mot till synes omöjliga omständigheter men också ”utanförskapets förlösande möjlighet att formulera eller gestalta sin livssituation”. Det lyriska bildberättande, där det noggrant komponerade blandas med ögonblickets ingivelser, är ett signum för en filmskapare som är sin egen fotograf och klippare, en kombination gett oss enastående filmberättelser som engagerar och berör bortom tid och rum.

Jan Troell

Jan Troell (född 1931 i Malmö) är filmregissör, manusförfattare och filmfotograf samt hedersprofessor.  Bosatt i Smygehamn i Skåne. Bakom sig har han ett halvt sekel av filmskapande i de flesta genrer: spelfilm, dokumentärfilm, kortfilm, porträttfilm m.m. Han spelar fortfarande in filmer och jobbar för närvarande med flera olika filmprojekt. 


I mitten av 1960-talet lämnade Jan Troell läraryrket för att koncentrera sig på filmskapandet. Mest känd blev han med de två filmerna Utvandrarna (1971) och Nybyggarna (1972). Troell nominerades då till två Oscarsstatyetter: priset för Bästa regi och Bästa manus efter förlaga.  Framgångarna med utvandrarfilmerna ledde Troell till erbjudanden om att i filmernas fotspår göra ett par filmer i Hollywood, bl a Pionjärerna (original Zandy's Bride) (1974) med Liv Ullmann och Gene Hackman och katastroffilmen Orkanen (original Hurricane) (1979), med bland andra Mia Farrow, Jason Robards och Max von Sydow.


Dokumentärfilmen Sagolandet (1988) har Jan Troell själv beskrivit som sin favorit i den egna produktionen. I den tre timmar långa filmen, som är kritisk mot samtidens Sverige, intervjuas bland annat tidigare statsministern Tage Erlander och statsrådet Ingvar Carlsson. När filmen hade premiär hade Carlsson hunnit bli statsminister. När Troell arbetade med filmen föddes hans dotter Yohanna. Hennes tidiga barndom skildras också i filmen.

I norsk-svenska filmen Knut Hamsun (1996) försöker Troell förstå varför den norske författaren blev nazistsympatisör och landsförrädare. Den nazistiska tidens komplikationer fortsätter Troell skildra i Dom över död man (2012), om tidningsmannen Torgny Segerstedts motståndskamp mot den tyska nazismen.


Jan Troell har vunnit Guldbaggar för Bästa regi för Här har du ditt liv (1967), och Så vit som en snö (2001). Il Capitano (1991) vann Silverbjörnen i Berlin men var kontroversiell då den handlade om Åmselemorden bara tre år tidigare. Kritiken var stark under inspelningen men efter premiären väckte den lågmälda skildringen större respekt. Andra priser som kan nämnas är hederspriset Lifetime Achievement Award på Stockholms filmfestival (2012).