Stipendium Dans 2014

Helena Franzén. Foto: Håkan Larsson


2014 års Ganneviksstipendium inom dans har tilldelats Helena Franzén

En koreograf vars konstnärskap framstod som stringent och moget redan i början.  Hon har sedan kompromisslöst och konsekvent undersökt dansens oändliga rörelsemöjligheter i tätt samarbete med musiken. Hon är en danskonstnär som genom sin egen extrema fysiska kontroll, tillsammans med sina dansare skapar den artikulerade kroppens poesi.

Helena Franzén

Koreografen och dansaren Helena Franzén är född i Skåne, bosatt i Stockholm, utbildad vid Svenska Balettakademin och Danshögskolans koreografiutbildning.


Helena Franzén har varit verksam som dansare och koreograf i över 20 år, har skapat fler än 70 verk, både beställningsverk och egna produktioner som dansats på de flesta större svenska dansscenerna och även utomlands.  Hon är en eftertraktad koreograf även internationellt som har gästspelat ibland annat London och New York.

Hon har skapat uppdragskoreografier för både Kungliga Operan i Köpenhamn, Göteborgsoperans Balett, Dansens hus, Skånes Dansteater och Norrdans men även verkat utifrån mindre scener som TUR-teatern och Färgfabriken. Bland de mest uppmärksammade verken de senaste åren kan nämnas Act of no reply (2006), Tide (2008), Not looking back (2010), Trigger Point (2011), Fade (2011) och Slipping through my fingers (2012). Hon lyfter ofta fram samarbetet med musiker som har varit utgångspunkt till några koreografiska verk.

I sitt rörelsematerial har hon utvecklat ett kroppspråk som laddas med intrikata fysiska utmaningar och kraftfulla, nästan explosiva uttryck som ofta beskrivs som fysisk poesi. Hon betonar rörelsens kraft och framhäver betydelsen av inre energier och de spänningsfält som kan uppstå. Rörelser blir hennes berättelser.


Hon mottog Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris 2011. 
www.helenafranzen.se