stipendiatTeater2017

Foto: Mikael Lindell Bohlin

2017 år Ganneviksstipendium inom teater har tilldelats Eva Rydberg.

Hon är skådespelaren som har sina rötter i dansen. Utifrån den kunskapen bemästrar hon en anrik tradition där fysisk humor omgärdas av stor värme och total publikkontakt. Hennes sårbara och öppna gestaltningar för oss mellan skrattet och gråten. Med sina karaktärer försvarar hon alltid den lilla människans kamp för sin existens.

Eva Rydberg

Eva Rydberg föddes 1943 och växte upp i Malmö. Hon är nu bosatt i Helsingborg, där hon sedan 1994 är teaterchef för Fredriksdalsteatern, men också högst verksam som artist. Hon har under sin långa och allsidiga karriär som skådespelare, sångerska och dansös blivit allra mest känd för sin utpräglat komiska ådra. På senare år har hon också fått stor uppmärksamhet för sina dramatiska roller på Helsingborgs Stadsteater i Carin Mannheimers I sista minuten och Hjalmar Bergmans Farmor och vår herre.  

Efter att på 60-talet ha turnerat med Karl Gerhard och medverkat i flera musikaler fortsatte Eva Rydberg med egna krogshower i Skandinavien. När Frank Sinatra 1990 hade konsert i ett fullsatt Globen svarade Eva Rydberg Show för uppvärmningen. Det gjorde hon även inför Lena Hornes Skandinavienturné några år tidigare. Rydberg har också turnerat som clown på Cirkus Scott, och i Hagge Geigerts regi på Lisebergsteatern framträdde hon under flera år. Det var där Den närsynte bofinken Knut föddes och blev en riktig klassiker.

Sommaren 1993 började Rydberg spela mot Nils Poppe i folklustspelet Bröderna Östermans huskors på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Hon efterträdde honom som teaterchef året därpå och har spelat på teatern varje sommar sedan dess – i klassiska komedier, farser, musikaler och nyskrivna lustspel i Nils Poppes anda. Flera av uppsättningarna har turnerat till scener i Stockholm och Malmö. Nästa år kan Eva Rydberg fira 25-årsjubileum som teaterchef.
Hon har också varit med i flera av SVT:s julkalendrar, till exempel Teskedsgumman, Trolltider och Superhjältejul och kommer också att medverka i årets julkalender.

Tidigare priser och utmärkelser i urval: Framröstad av Expressens läsare till Årets TV-underhållare i flera år, Piratenpriset 1993, Svenska Dagbladets Poppepris 1996 och Helsingborgsmedaljen 2001. Hon mottog 2012 Karamelodiktstipendiet för sin ”ständigt närvarande clown-ådra”. Hon har tilldelats H.M. Konungens medalj i serafimerordens band, privatteatrarnas Guldmask fem gånger och Lisebergsapplåden. Tidigare i år erhöll Eva Rydberg 2017 års stipendium av Anders Sandrews Stiftelse.