stipendiatFilm2017

Foto: Penn Film AB

Per Åhlin

Med enastående visuell fantasi har han tecknat sig rakt in i vårt gemensamma medvetande.   Att ”animera” betyder att besjäla. Det är att blåsa liv och ande i stilla förlagor genom att skapa rörelser som blir oberoende av tid och rum.  Han har i högst grad medverkat till att den animerade filmen numera är en livskraftig konstform helt i sin egen rätt.

Per Åhlin

Per Åhlin är född 1931 i Hofors men bor sedan länge i Skåne. Han har sedan slutet av 1960-talet varit ledande inom svensk filmanimation – som regissör, animatör och designer och som grundare av studion PennFilm. Han har också varit verksam som tecknare, illustratör och konstnär.

Genom åren har Per Åhlin regisserat både animerade långfilmer och TV-serier varav den allra mest kända är den mångbottnade Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton från 1975 som visas på SVT varje jul.
Per Åhlin biodebuterade 1964 med förtexterna till Svenska Ords långfilm Svenska Bilder och var då en framgångsrik illustratör och formgivare av bokomslag. Åhlin hade också arbetat med reklam, som teaterregissör och scenograf. Samarbetet med Hasse & Tage fortsatte i långfilmen I huvet på en gammal gubbe 1968.

I långfilmen Dunderklumpen! 1974 samarbetade Åhlin med Beppe Wolgers. Det blev det årets mest sedda svenska film på biograferna med över 400 000 besökare. Åhlin vann juryns specialbagge vid följande års Guldbaggegala för "för hans djupt självständiga animation". Nästa guldbagge fick Åhlin 1989 för den animerade långfilmen Resan till Melonia.
Bland alla de filmer som Per Åhlin står bakom finns runt 25 stycken om Alfons Åberg. På 2000-talet, när Åhlin gått över till digital produktion, har han också gjort flera filmer om Lilla Spöket Laban. Den senaste filmen var Emil & Ida i Lönneberga som kom 2013.

Tidigare priser och utmärkelser i urval: Chaplinpriset 1968 för I huvet på en gammal gubbe och 1974 för Dunderklumpen!, Guldbaggejuryns specialbagge för Dunderklumpen! 1975 och Guldbaggen för kreativa insatser för Resan till Melonia 1990, Sydsvenska Dagbladets kulturpris 2007 och Emilpriset 2014.