stipendiatDans2017

Fotograf: Morgan Norman

2017 år Ganneviksstipendium inom dans har tilldelats Birgitta Egerbladh.

Hon är en ständig upptäcktsresande i de sceniska konstformerna. Hon registrerar och koreograferar livspusslets trivialaste rutiner och förhöjer dem till konst. Genom att bryta med teaterns och dansens konventioner och ingå i nya samarbeten, utanför dess traditionella territorier, gjuter hon ständigt nytt liv i scenkonsten.

Birgitta Egerbladh

Birgitta Egerbladh är född 1956 i Umeå och bosatt i Stockholm. Hon är koreograf, regissör och kompositör och har arbetat på flera av landets stora scener. 1978–1980 studerade hon vid Danshögskolans pedagoglinje. Allt sedan dess har hon arbetat bland annat vid Moderna Dansteatern, Kungliga Baletten, Göteborgsoperans balett, Norrbottensteatern, Folkoperan, Folkteatern Gävleborg, Stadsteatern Kulturhuset och Dramaten.

Birgitta Egerbladh är känd för sin personliga form av dansteater och sitt egensinniga sätt att i sina uppsättningar utgå från det vardagliga kroppsspråket, något som starkt präglat hennes verk och utmanade den då samtida danskonventionen. Föreställningar som bär Birgitta Egerbladhs signum är till exempel Och där emellan för Kungliga  Baletten 2000, Tjechovträdgården på Stockholms stadsteater 2004, Mitt hjärta brister på Folkoperan 2007 och Kom ta min hand på  Folkteatern Gävleborg, 2010. Hon har även samarbetat med humorgruppen Klungan i flera uppsättningar. Deras stora genomslag kom 2008 med den kritikerrosade föreställningen Det är vi som är hemgiften. Under det senaste året har hon varit aktuell med föreställningarna En sak i taget på Kulturhuset Stadsteatern, Som i en dröm på Uppsala Stadsteater och under våren 2017 dessutom hunnit debutera på Dramaten med barnföreställningen Bråttom bråttom. Till hösten 2017 har hon premiär på Norenhotellet på Helsingborgs Stadsteater. 

Tidigare priser och utmärkelser i urval: 2001 tilldelades Birgitta Egerbladh Cullbergstipendiet av Konstnärsnämnden och 2004 fick hon Svenska Dagbladets Thaliapris som första koreograf. 2005 fick hon Svenska Teaterkritikers pris och 2013 utsågs hon till hedersdoktor vid Humanistiska fakulteten vid Umeå universitet.