stipendiatbildochform2017

Foto: Louise Billgert


2017 år Ganneviksstipendium inom bild och form har tilldelats Marie-Louise Ekman.

Hennes register tycks oändligt. Hon är målare, regissör, dramatiker, teaterdirektör, rektor, föregångare, inspiratör och provokatör. Oavsett form eller redskap är hennes konst omisskännligt och hon utstrålar en alldeles egen energi som fått många av konstens ”borden” och ”måsten” att falna till aska. Med allvarsam lekfullhet får hon oss att förstå hur mycket vi behöver konstens nyskapande, ifrågasättande och mod.

Marie-Louise Ekman

Marie-Louise Ekman är född 1944 och bor i Stockholm. Efter utbildning på Beckmans reklamskola med inriktning på illustration debuterade hon 1961 på Galleri Karlsson i Stockholm. Sedan dess har hon varit en framträdande gestalt i svenskt kulturliv. Som konstnär har hon arbetat och experimenterat med varierande tekniker, medier och genrer. Förutom måleri, film och TV-serier har hon också arbetat med skulptur, barnböcker, affischer, scenografi och skämtteckningar. Återkommande teman är relationer, identitet, drömmar, sexualitet, vardag och populärkultur.

Genom åren har Marie-Louise Ekman haft ett flertal separatutställningar och deltagit i många samlingsutställningar både i Sverige och internationellt. I urval kan nämnas: grupputställningen Erotisk Konst på Liljevalchs Konsthall 1969, separatutställning på Galerie Bonniér på konstmässan i Art Basel 1975, separatutställning på Galleri Aronowitsch i Stockholm 1980, medverkan i utställningen Vive l’enfant på Centre Culturel Suédois i Paris 1984. 1998 görs en retrospektiv konstutställning på Kulturhuset i Stockholm och utställningen går sen vidare till Malmö, Umeå, Visby under ett års tid. 2002 hade Ekman separatutställning på Malmö Konstmuseum och på Kulturhuset i Stockholm. 2016 deltog hon i samlingsutställningen Seek Professional Help på Bureau Contemporary Art i New York.

Marie-Louise Ekmans har ett ovanligt brett register och har bland annat varit verksam som bildkonstnär, professor, rektor, regissör, dramatiker och teaterchef.
Hon var under åren 1984–1991 professor i måleri på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, rektor för Kungliga Konsthögskolan 1999–2008 samt VD och teaterchef för Kungliga Dramatiska Teatern 2009–2014.