Stipendiat film 2018

Foto: Johan Bergmark

2018 år Ganneviksstipendium inom film har tilldelats Stefan Jarl.

En envis och oförvägen rebell. Han lyfte in dokumentärfilmen i den breda publikens medvetande. Det subjektiva montaget, klippningen och arrangerandet av material som kameran fångat in får både synliggöra och ifrågasätta en ofta brutal verklighet”.

Själv tydligt närvarande och aktiv i de dokumentära filmerna och nära de människor han porträtterar, De är ofta starka, besvärliga och egensinniga personligheter – själsfränder.

 

Stefan Jarl

Stefan Jarl föddes 1941 i Skara. Han är en av Sveriges internationellt mest kända och banbrytande dokumentärfilmare, tillika spelfilmsregissör, författare och debattör och har gjort över 40 filmer.

I mitten av 60-talet utbildade sig Stefan Jarl vid Svenska Filminstitutets filmskola och tog också en universitetsexamen i estetik. Redan 1959 hade Stefan Jarl börjat sin filmbana genom att vara assistent åt den Oscarsbelönade regissören Arne Sucksdorff. Genom samarbetet med Sucksdorff väcktes intresset för sambandet mellan människa och natur, ett ämne som återkommer i flera av Stefan Jarls filmer: Naturens hämnd (1983), Hotet (1986), Tiden har inget namn (1989) och Jag är din krigare (1997). År 2010 väckte filmen Underkastelsen, om den kemiska förgiftningen av vår livsmiljö och våra kroppar, internationell uppmärksamhet och kallades av FN:s miljöprogram UNEP för ”en av århundradets viktigaste filmer”.

Stefan Jarls allra mest kända filmer är den dokumentära ”Modstrilogin”: Dom kallar oss mods (1968, tillsammans med Jan Lindqvist), Ett anständigt liv (1979) och Det sociala arvet (1993). Många har under åren sett filmerna om Kenta, Stoffe och några av deras kompisar som befinner sig i samhällets utkanter. Filmtrilogin följer dem och deras barn under flera decennier och avslutades med kortfilmen Epilog (2006).

Priser och utmärkelser i urval: Stefan Jarl har för sina filmer fått 3 Guldbaggar bl.a. 1990 för ”lidelsen och konsekvensen i hans filmarbete”. Internationellt har han bl.a. belönats med International Documentary Association Award 1987 och 1993 i Berlin med European Film Award. På Telluride Film Festival, USA, fick han hedersmedalj som ”one of Europe´s leading filmmakers” och 2004 Life Time Award vid Thessaloniki Int. Film Festival. 2012 blev Stefan Jarl utsedd till hedersdoktor vid Karlstads universitet. 2017 mottog han Teaterförbundets Guldmedalj.