Stipendiat film 2016

Fotograf: Johan Bergmark

2016 år Ganneviksstipendium inom film har tilldelats Pernilla August.

Filmen är efter många års blandbruk numera den fasta hemvisten för henne. Idag är hon en internationellt erkänd filmregissör. Filmkonsten, liksom teatern, är en allvarsam lek. Den kräver både lättsinne och mod, skarpsinne och fantasi, lust och energi, djupa insikter och stor medkänsla samt ett rejält praktiskt handlag. Och den leken behärskar hon till fulländning.

Pernilla August

Pernilla August är född 1958 i Stockholm. Hon gick ut Scenskolan i Stockholm 1982 och samma år fick hon sitt genombrott som skådespelare genom sin medverkan i Ingmar Bergmans Fanny och Alexander.
Därefter har hon i tre filmer och TV-serier fått spela Bergmans filmiska mor. Hennes rolltolkning i Den goda viljan (1992) belönades med priset för Bästa kvinnliga skådespelare vid Cannes filmfestival och gav henne en Guldbagge för Bästa kvinnliga huvudroll. Därefter har hon också spelat modern i Enskilda samtal (1996) och Larmar och gör sig till (1997).nomineringar.

Pernilla August har, förutom de många roller hon spelat på teaterscenerna, medverkat i närmare 70 filmer under sin karriär. Däribland finns de internationella storproduktionerna Star Wars I – Det mörka hotet (1999) och Star Wars 2 – Klonerna anfaller (2002). På senare år har vi sett henne i Call Girl (2012), Det vita folket (2015) och Gentlemen & Gangsters (2016).

Förutom att hon är en av våra mest kända och uppskattade skådespelare på film och teater har hon också regisserat både kortfilm, TV-serier och långfilm. Som långfilmsregissör debuterade hon med Svinalängorna (2010), som hon också skrivit manus till tillsammans med Lolita Ray. Filmen gav henne en Guldbagge för Bästa regi och den blev utsedd till Sveriges bidrag till Oscarsgalan. I september i år har filmen Den allvarsamma leken svensk biografpremiär.

Tidigare priser och utmärkelser i urval: Vann Guldbagge 1992 för Bästa skådespelerska, för Bästa kvinnliga biroll 2000 och 2011 för Bästa regi och har dessutom varit nominerad till ytterligare fem Guldbaggar i olika kategorier. Hon har också fått Teaterförbundets Gösta Ekman-stipendium 1998, den kungliga medaljen Litteris et Artibus 2002, O'Neill-stipendiet 2002 (Dramaten), Region Skånes kulturpris 2010 och många andra internationella filmpriser och nomineringar.