Stipendiat dans 2018

Foto: Hugh Carswell

2018 år Ganneviksstipendium inom dans har tilldelats Örjan Andersson.

Elitism för alla. Han är emotionellt explosiv, lekfull, fartfylld, underhållande men framförallt musikalisk. Han räds inte dansens övergång till andra medier, som film och TV. En lagspelare som får hela ensemblen i rörelse, oavsett om de är dansare, skådespelare, musiker eller sångare. En konstnär med ett starkt och nyskapande tilltal.

Örjan Andersson

Örjan Andersson är född i Eslöv 1964 och bosatt i Stockholm. Han är en av Sveriges mest uppmärksammade koreografer och har sedan 1996 sitt eget danskompani: Andersson Dance. Han har gjort ett stort antal beställningsverk för teatrar, TV och danskompanier i Sverige och utomlands, bland annat åt Netherlands Dance Theater i Haag, Compania Nacional de Danza i Madrid, Kungliga Baletten i Stockholm och GöteborgsOperans Danskompani för att nämna några.

1985 började Örjan Andersson studera vid Balettakademin i Stockholm och arbetade under senare delen av 80-talet som dansare på Östgötabaletten. Därefter flyttade han till Tel Aviv för att arbeta med Batsheva Dance Company tillsammans med koreografen Ohad Naharin. 1992 gjorde han där sin första egna koreografi, Nemo saltat sobrius, och har efter det fortsatt som koreograf.

Örjan Andersson rör sig fritt mellan olika genrer och konstarter i sin visuellt formsäkra stil, präglad av stark musikalitet. Under senare år finns både opera- och teateruppsättningar såväl som samarbeten med kammarorkestrar på hans repertoar.
Alltid med ett starkt fokus på den koreograferade kroppen.

Med sin grupp Andersson Dance fortsätter han nu sitt arbete på de stora internationella scenerna. Efter en nyligen avslutad turné i USA på Kennedy Center, Washington, väntar spelningar med det kritikerrosade verket Goldberg Variations – Ternary patterns for insomnia på en av Europas största scener: The Barbican i London.

Tidigare priser och utmärkelser i urval: 2002 – Birgit Cullberg-stipendiet av Konstnärsnämnden. 2004 – Svenska teaterkritikers förenings danspris. 2011 – Svenska Dagbladets Operapris. 2017– Årets katharsis, Scenkonstgalan.