Stipendiat dans 2016

Foto: Petra Hellberg

2016 år Ganneviksstipendium inom dans har tilldelats Kenneth Kvarnström.

En rörelsens mästare som i tre decennier stått i den svenska dansens absoluta centrum. En konstnär som med total kontroll förstått den sceniska bildens möjligheter. Han skapar flöden av rörelser, så intrikata och komplexa att en lätthet uppstår, det sublima. En konstnär som inte skyr det vackra och skapar dans, dans, dans.

Kenneth Kvarnström

Kenneth Kvarnström föddes 1963 i Karis i Finland och är en finlandssvensk koreograf, dansare, professor. Han är bosatt i Stockholm, men har genom åren periodvis även arbetat i Finland.

Han utbildade sig till dansare på Balettakademien och grundade 1987 sitt eget danskompani K. Kvarnström & Co.

Hans produktioner har också spelats av många andra kompanier runt om i världen, bland annat Sydney Dance Company, Cullbergbaletten och Göteborgs Operans danskompani. Under stora delar av sin karriär har han också haft olika chefsjobb inom dansområdet. Bland annat som professor i koreografi på Tetaerhögskolan i Helsingfors, samt konstnärlig ledare för dansgruppen vid Helsingfors stadsteater.

När Kenneth Kvarnström blev chef på Dansens Hus 2004–2007 breddade han repertoaren med mer ungdomsinriktad kultur, samt byggde upp nya strukturer inom dansområdet. Han blev därefter utnämnd till konstnärsprofessor av Finska Staten 2008 och var huskoreograf för Helsingfors Stadsteaters Danskompani mellan åren 2010–2012. Sedan 2013 är han konstnärlig ledare för dansen på Kulturhuset Stadsteatern.

Kenneth Kvarnström räknas som en av Nordens absolut främsta koreografer inom samtida dans. Bland hans verk finns bland annat: no-no, come back (to me) sofa(r) och nu senast TRE.

Tidigare utmärkelser: Finska Statens Kulturpris 1996, Cullbergstipendiet 2003, Svenska teaterkritikers förenings danspris 2008 och Pro Finlandiamedaljen 2011.