Stipendiat Dans 2015

Foto: Dramaten

2015 år Ganneviksstipendium inom dans har tilldelats dansaren Niklas Ek.

En scenkonstnär som genom rörelsen gläntar på dörren till människans bråddjup. En karaktärsdansare med fysisk kapacitet kopplad till ett rikt inre liv i ögonblicket.
Med en ovanligt lång och rik scenkarriär har han, med fötterna stadigt i jorden tillgång till både det våldsamma och det ömtåliga. Niklas Ek är inte en dansare som uppträder utan en människa som dansar.

Niklas Ek

Niklas Ek är född 1943 i Stockholm. Han är svensk premiärdansör och utbildad i Stockholm och New York. Niklas har medverkat i en lång rad dans- och teaterföreställningar genom åren, flera i samarbete med brodern och regissören/koreografen Mats Ek. Han har varit med i succé på succé, genom åren t ex Sankt Göran och Draken, Bernarda, Giselle, Soweto och Svansjön. Bland senare föreställningar i urval kan nämnas medverkan i Utvandrarna (Dramaten 2014), Julia & Romeo (Operan, 2013), Spöksonaten (Dramaten 2012) och i Till Damaskus (Dramaten 2012).
Niklas Ek har också frekvent medverkat i film/tv-produktioner genom åren. Filmografi i urval: Juloratoriet, 1996; Livsfarlig film, 1988; Bröderna Mozart, 1986 och Fröken Julie, 1980.
Han har varit anställd på Operabaletten vid Kungliga Operan, som solist i Cullbergbaletten, Marionetteatern, Judiska teatern och Orionteatern. Han har under många år arbetat internationellt bland annat med Jiří Kylián /NDT Netherlands Dance Theatre, Maurice Béjart/Ballet du XX Siecle i Bryssel, James Thierrée/ la Compagnie du Hanneton, John Neumeier/Hamburg Balett vid Hamburger Staatsoper i Hamburg , Merce Cunningham i New York och Glen Tetley Company i New York. Han har även samarbetet med Ohad Naharin, John Cranko /Fokine, José Limón, Kenneth MacMillan, och Frederick Ashton.